Helium vejledning

Sigt højt med helium!

Heliumballoner har længe været mere end bare en trend! Bryllupsfester, børnefødselsdage, havefester, studenterfester - svarende til deres flyvehøjde kan heliumballoner også bruges umådeligt forskelligligt. Vidste du, at ordet "helium "stammer fra det antikke græske ord" hélios "- på dansk "sol"? Passer det ikke perfekt?! Når alt kommer til alt kommer vi meget tæt på solen med en heliumfyldt ballon. Og det er netop, der hvor vores fascination ligger. Dybest set tiltrækker balloner alles opmærksomhed, ikke mindst på grund af det næsten uendelige udvalg af former og farver - den ene mere smuk, mere iøjnefaldende eller mere ekstraordinær end den anden.

Men hvordan fungerer det egentlig så balloner flyve permanent i luften? Hvad skal jeg overveje, og hvad er helium alligevel? Vi besvarer dine spørgsmål!

Hvad er helium egentlig

Hvilke fareadvarsler og sikkerhedsforanstaltninger skal jeg overholde?

Hvilke balloner kan jeg fylde med helium?

Hvor meget helium har jeg brug for til hvor mange balloner?

Hvordan kommer helium ind i min ballon?

Hvor længe flyder min ballon med helium?

Hvad skal jeg overveje, når jeg fylder en ballon?

Hvad er helium egentlig

Lidt kemi til at begynde med: Helium er et kemisk element, mere præcist en ædelgas, som også kan findes i det periodiske system under grundsymbolet “He”. Efter brint er det det næstmest forekommende element i universet. Det er lettere end luft og kan derfor - vigtigt for vores elskede balloner - samles i loftområdet. Gassen har ingen farve, ingen lugt, ingen smag og er - meget vigtigt for vores helbred - giftfri!

Ikke desto mindre er der vigtige ting at overveje, når du håndterer helium: Læs venligst følgende fareadvarsler og sikkerhedsforanstaltninger omhyggeligt!

Håndtering af helium: fareadvarsler og sikkerhedsforanstaltninger

Opbevaring

 • Opbevar flasken utilgængeligt for børn! Det er ikke et legetøj og skal kun bruges af voksne.
 • Opbevar flasken et tørt sted og beskyt den mod direkte sollys.
 • Sørg for, at flasken altid er tæt lukket.
 • Man må aldrig manipulere med flasken og / eller dens åbning.
 • Medbring straks utætte flasker udendørs, bortskaf indholdet korrekt og sørg for tilstrækkelig ventilation.

Brug

 • Beskadigede flasker må ikke bruges.
 • Brug kun flasken til at fylde balloner. ethvert misbrug er farligt.
 • Brug ikke flasken på lukkede steder eller i lukkede rum. Åbn kun ventilen i store, åbne områder.
 • Luk forsigtigt ventilen efter hver brug.
 • Fyld ikke flasken under nogen omstændigheder. Eksplosioner kan forekomme.
 • Eksponering for ild kan få flasken til at sprænge.

Bortskaffelse

 • Bortskaf ikke flasken i det resterende affald, men i plastikaffaldet eller tag det med til et genbrugscenter.

Sundhed

 • Indånd aldrig helium! Gassen kan kort ændre din stemme, når du inhalerer den (“Mickey Mouse-effekt”). Dette skyldes den højere lydhastighed sammenlignet med luft; men det betyder også, at helium fortrænger ilt og derfor kan føre til kvælning i høje koncentrationer.

Transport

 • Sørg altid for, at flaskens ventil er tæt lukket, og at den er udstyret med en passende ventilbeskyttelse.
 • Sørg for, at beholderen ikke glider eller vælter under transport.
 • Hvis det er muligt, transporteres containeren i et køretøj, hvor lastområdet er adskilt fra førerhuset. Sørg for tilstrækkelig ventilation.

Hvilke balloner kan jeg fylde med helium?

Luftballoner hedder ikke luftballoner bare fordi de flyver i luften (det vil de kun gøre det med helium), men fordi de primært er fyldt med luft. Derfor: blæse kun ballonerne med munden; medmindre de er tydeligt markeret med denne virkning, såsom “egnet til helium”. Når du køber en ballon, skal du være opmærksom på, om du vil fylde den med helium. Og husk, at udtrykket "ballon" ofte bruges som en generisk betegnelse for forskellige typer balloner:

Folieballoner

Som navnet antyder, er folieballoner lavet af folie. Selvom de også kan fyldes med luft, er de generelt lavet til at blive fyldt med helium. Formålet med folien er at holde heliumet i sig selv så længe som muligt: ​​På grund af dets atomstruktur kan helium let flygte fra ballonen; folielballonernes metallag forhindrer dette og lader det flyde længere. Imidlertid bør direkte sollys undgås: gassen opvarmes, ekspanderer og får ballonen til at sprænge. Folieballonens materiale kan nemlig ikke strækkes.

Latexballoner

Også her kommer navnet fra materialet. De kaldes også gummiballoner på grund af den gummiagtige konsistens af latex - naturligt lavet af gummi eller kunstigt fremstillet. De kan fyldes med både luft og helium. For helium skal latexballonerne dog på den ene side have en diameter på mindst 25 cm og på den anden side også have en latexkonsistens af høj kvalitet. I lavprisbutikker kan du ofte finde billige latexballoner, som imidlertid er ringere i deres kemiske sammensætning; pump dem kun med en pumpe - dette bemærkes ofte som en indikation. I modsætning til folieballoner kan latexballoner strækkes; Dette betyder imidlertid også, at strukturen af ​​latexen er forholdsvis porøs, og gassen kan slippe hurtigere ud.

Denne overfladiske inddeling kan nu udvides yderligere - i figurballoner, kæmpe balloner, hjerteballoner & Co. - som enten består af folie eller latex og alle med forskellig heliumegnethed. Derfor igen tippet: Når du køber en ballon, skal du sikre dig, at den uden tvivl er egnet til at blive fyldt med helium.

Hvor meget helium for hvor meget ballon?

Nu hvor du ved mere om helium, de nødvendige forholdsregler og de forskellige balloner, opstår naturligvis spørgsmålet: Hvor meget helium skal min ballon indeholde? Til dette spørgsmål har vi forberedt et bord til dig på forhånd. Det giver kun en grov guide; når du bruger helium, kan der naturligvis være afvigelser. Dybest set afhænger mængden af ​​helium af ballonens materiale, dens form og producenten. Følgende værdier henviser til en latex rund ballon.

Runde Latexballoner

Ballondiameter

i centimeter (cm)

Mængde af ballongas

i liter (l)

25

9

28

13

30

16

33

22

35

26

40

36

45

48

50

66

60

120

75

230

80

280

100

550

Hvordan kommer helium ind i min ballon?

Det sidste trin: Fyld helium i ballonen! Vi har oprettet korte trin-for-trin instruktioner til dig, som du hurtigt kan fylde dine balloner og frem for alt sikkert med helium. Vær altid opmærksom på de fareadvarsler og sikkerhedsforanstaltninger, som du finder ovenfor i posten!

Video: fyldning af balloner med helium

Video: fyldning af folieballoner med helium

Video: fyldning af airwalker med helium

 

Og endnu et vigtigt råd: Se altid på alle brugsanvisningerne, såsom dem til helium, ballonen eller fastgørelsesanordningen! Produkterne varierer fra producent til producent og er derfor også forskellige i deres anvendelse - så sats altid på det sikreste.

Tip: Hvis du binder et bånd til en folieballon, skal du passe på ikke at bruge det til at indsnævre ventilen. De fleste balloner har en stiplet linje, omkring hvilken du kan vikle et bånd. Ventilen er næsten en "envejsventil", dvs. luft eller helium går ind, men ikke ud. Så hvis du lader ventilen være fri, og hvis din ballon langsomt mister helium, kan du genopfylde den på dette punkt. Du kan også bruge luft til dette! Du skal blot tage en pumpe med en nål (såsom en kuglepumpe), skub nålen forsigtigt ind i ventilen og pust din ballon op. Derefter flyver den igen, forudsat at der stadig er nok helium i det.

Hvor længe flyder min ballon med helium?

Hvor længe en heliumfyldt ballon flyder afhænger hovedsageligt af materialet. Som tommelfingerregel flyder folieballoner normalt i flere dage (7-14 dage). For at forlænge flydningstiden for din folieballon kan du "genopfylde" den med luft efter et par dage ved hjælp af et sugerør.

Latexballoner har derimod en markant kortere flydetid (3-5 timer). Latexballoner skal derfor altid fyldes på festdagen, mens folieballoner let kan tilberedes dagen før. Men også med latexballoner kan du øge den flydende tid ved hjælp af en speciel Hi Float Gel.

Hvad skal jeg overveje, når jeg lader en ballon flyve?

Vi ser ofte billeder af balloner, der stiger i stort antal op til himlen eller på de skøreste steder. Men hvad der ser smukt ud, er ikke altid lovligt, for: balloner må ikke bare slippes i snor. Da de i værste fald endda kan hindre flytrafik, forklarer vi dig, hvad der er tilladt, hvad der ikke er, og hvad du skal være opmærksom på, når det kommer til at hæve balloner.

At hæve en ballon kan være dyrt! Igen og igen ser vi billeder af vidunderlige bryllupper. Gæster skriver deres yndlingstillykke på et kort og hænger dem på en ballon. Efter et startsignal frigiver alle deres heliumfyldte balloner på samme tid. En følelsesladet sang, som bryllupsparet valgte, spiller i baggrunden. Alle ser på himlen, hvor ballonerne spredes. Næppe et øje forbliver tørt, det er så utroligt smukt at se på.

Og pludselig ringer politiet. Musik slukket. Følelser. Tegnebog ud - det bliver dyrt! Fordi hvad mange ikke ved: I mange tilfælde kræver det tilladelse at lade ballonen stige.

Opstigning uden tilladelse

Det kan være muligt at lade heliumballoner flyve uden tilladelse, da helium er en ikke-brændbar gas. I henhold til vores oplysninger (bemærk, at vi ikke giver nogen garanti for dette) skal du være opmærksom på følgende punkter, så det forbliver selv i tilfælde af en opstigning uden tilladelse:

 • Du må aldrig lade mere end 500 balloner rejse sig!
 • Ingen hårde ting må fastgøres til de balloner, du rejser!
 • Ballonerne må ikke bundtes og bringes ind i opstigningen!
 • Lad aldrig balloner flyve nær lufthavne! I teknisk jargon taler man om det såkaldte ”beskyttede luftrum”. Denne kontrolzone findes i kommercielle og regionale lufthavne såvel som på flyvepladser brugt af militæret!

Lad ballonen flyve med tilladelse

Men hvis du ikke kan beholde et eller flere af de fire punkter på grund af din placering, antallet af gæster eller andre grunde, er der stadig en løsning! Du kan få tilladelse til at gå op i ballonerne. Det er bedst at finde ud af mere om dette i dit samfund.

Pas på himmellygter!

For fuldstændighedens skyld vil vi gerne give dig endnu et tip i hånden: Som et princip er det forbudt at slippe luftlanterner løs, der flyver med åben ild! Denne beslutning blev taget af brandsikkerhedsmæssige årsager. Enhver, der ikke overholder det, må forvente en bøde. I værste fald beskyldes man for uagtsom brandstiftelse og forventer en fængselsstraf! Sky-lanterner, Kong Ming-lanterner og ønske-lanterner er også forbudt.

Det er ikke altid let at lade en ballon stige på trods af dens lette fjervægt. Især hvis du planlægger en større begivenhed med balloner, skal du informere dig selv i god tid om juridiske krav for at undgå bøder og fare for lufttrafikken. Alle oplysninger her er blevet undersøgt med omhu, men repræsenterer på ingen måde noget juridisk grundlag.

Tid til at komme i gang!

Du ved nu hvad helium er - tjek!

Du ved nu, hvad du skal passe på, når du beskæftiger dig med helium - tjek!

Du ved nu, hvad du skal se efter, når du vælger dine balloner - tjek!

Og nu ved du, hvor meget helium der skal ende i din ballon - tjek!

Det er på høje tid at sende dine balloner på deres rejser - og med din know-how vil du helt sikkert gå højt!

Sidst set
Rechnung